Over deze module
In deze module worden haatreacties besproken. Wat doet het met je als je een haatreactie krijgt, en hoe gaan verschillende mensen er mee om? Deze module is best heftig. Bekijk dus van te voren de filmpjes in de digibordtool. Verder is het goed om deze module te combineren met de module ‘moreel dilemma’ om zo duidelijk te maken dat mensen op internet makkelijk(er) over een grens heen gaan.
Benodigdheden
Digibord met Digibordtool
Lesverloop
Introductie:
Bespreek met de klas dat jullie het gaan hebben over haatreacties. Kunnen de leerlingen al omschrijven wat dat zijn? Heeft iemand wel eens haatreacties gehad? En zo ja, wil iemand daar dan ook over vertellen?
Kern:
Haatreacties zijn er in allerlei verschillende vormen. Van een klein plagerijtje tot doodsbedreigingen. In dat laatste geval is het natuurlijk erg duidelijk dat het te ver gaat. Bij plagerijtjes is die grens moeilijker. Bespreekdat met de klas. Wat is plagen en wat is pesten? En als ‘plagen’ steeds weer bij dezelfde persoon gebeurt, zien ze dan in dat dat voor die persoon niet meer als ‘plagen’ voelt?
Vertel dat jullie op de Digibordtool een (Engelstalig) filmpje gaan kijken. In dat filmpje lezen bekende acteurs en actrices tweets voor die aan of over hen zijn geschreven. Er wordt om gelachen, en dat doen ze expres. Want: “Door er om te lachen, laat je de schrijver van de tweet zien dat het je niet deert.” Stop het filmpje op 1:43. Samual L. Jackson wordt daar vergeleken met een schildpad en de overeenkomst is ook écht wel een beetje te zien. Best grappig, toch? (Let op: Filmpje wordt na 1:44 expliciet, dus speel hem liever niet vérder af)
Bespreek dit filmpje met de klas. Wat vinden ze er van?
Bespreek ook dat dit natuurlijk allemaal getrainde acteurs zijn. Het is hun beroep om te lachen en te huilen voor de camera. Ook als ze eigenlijk niet écht vrolijk of verdrietig zijn. Wat je aan de buitenkant ziet, hoeft niet te zijn wat ze aan de binnenkant voelen. Stel nou dat je zulke tweets niet zou laten voorlezen door acteurs. En dat er niet lachgeluiden onder gemonteerd worden. Is het dan nogsteeds zo grappig?
In het tweede filmpje op de Digibordtool lezen leerlingen van een middelbare school ook mean tweets voor. Zonder lachband, en met échte emoties. De teksten zijn heel heftig. Dit mag natuurlijk nooit, dus eigenlijk moeten we het ook niet op een ‘grappige’ manier gaan doen. Door deze module te doen in combinatie met de module ‘moreel dilemma’, kun je aan de elerlingen uitleggen hoe het nou komt dat we zulke dingen over elkaar gaan zeggen. En vooral ook dat het echt niet alleen de rotmensen zijn die dit doen, maar dat we het allemaal zouden kunnen.
Iedereen gaat wel eens te ver, maar door je daar bewust van te zijn, kun je jezelf hopelijk op tijd afremmen.
Begeleide inoefening:
Echt een begeleide inoefening op deze module is er niet. We zou deze module goed te combineren zijn met de module ‘moreel dilemma’. Daarin wordt inzichtelijk gemaakt hoe het kan dat je over je grenzen heen gaat op internet. Deze module is echter wel afhankeijk van het PIT, omdat de techniek van de leerlingtool gereset moet worden.