Over deze module
Het aantal volgers dat je hebt op social media is voor veel mensen belangrijk. In veel gevallen in zo’n mate dat het de veiligheid en privacy niet ten goede komt. In deze module bespreek je de risico’s van het niet kennen van de mensen die je volgen.
Benodigdheden
Digibord met Digibordtool
Leerlingchromebooks met Leerlingtool
Lesverloop
Introductie:
Vraag de leerlingen wat de meeste gebruikte social media in de klas is. Vraag vervolgens of iederen die op dat platform zit te gaan staan. De rest blijft zitten. Vervolgens ga je aantallen opnoemen van laag naar hoog. Het gaat om het aantal volgers dat ze hebben. Hebben ze het aantal volgers dat je noemt of meer, dan blijven ze staan. Komt jouw genoemde aantal boven het aantal volgers dat ze hebben, dan gaan ze zitten. Ga net zo lang door tot je nog maar 1 staande leerling over hebt. Dat is de koning of koningin van de volgers.
Stel deze leerling vervolgens de vraag of hij/zij alle volgers ook kent. Of zitten er ook mensen tussen die hij/zij nog nooit in het echt gezien heeft en dus eigenlijk helemaal niet weet wie het is? Laat vervolgens de andere leerlingen ook nadenken over deze vraag omtrent hun eigen Social Media accounts.
Kern:
Laat het eerste filmpje van de Digibordtool zien. In deze video wordt aan de hand van Roodkapje uitgelegd waarom het niet verstandig is vriendschapsverzoeken te accepteren als je eigenlijk neit weet wie het is. Het filmpje is in het Engels. De strekking van het filmpje zullen de leerlingen sowieso wel begrijpen, maar het is wellicht verstandig na de video nog even na te bespreken waarom het nou onverstandig is iemand te accepteren zonder te weten wie het is.
Begeleide inoefening:
Stuur vervolgens via het cool portaal de Leerlingtool naar de leerlingen. In de leerlingtool staat een presentatie waar de leerlingen zelf doorheen kunnen klikken over een waar gebeurde situatie (alleen de foto’s en namen zijn fictief) waarin het mis ging. Bespreek de presentatie nadat de leerlingen hem doorlopen hebben. Wat ging er precies mis? Wat zouden de leerlingen zelf anders doen? Karin had natuurlijk veel eerder aan de bel moeten trekken bij de juiste personen. Het was goed bedoeld van de klas dat ze Karin wilden helpen. Maar doordat het nummer van ‘Anna’ nu in een groepschat werd gezet, heeft ‘Anna’ meteen alle nummers van de hele klas en wordt het probleem alleen maar groter.
De boodschap is dan ook dat je je er niet voor hoeft te schamen als iemand anders tegen je gelogen heeft en zich voordoet als iemand anders. Dat is niet jouw schuld. Ga er dus gewoon mee naar je ouders of een leerkracht. Iemand die er ook echt wat aan kan doen en zo nodig de politie in kan schakelen.