Over deze module
In deze module bespreek je wanneer je foto’s of niet op social media zou kunnen plaatsen. Welke kriteria en voorwaarden zijn er om dat te bepalen?
Benodigdheden
Digibord met Digibordtool
Chromebooks leerlingen met Leerlingtool
Lesverloop
Introductie:
Je bespreekt met de klas dat jullie het gaan hebben over foto’s op internet. Wie heeft er wel eens foto’s op internet geplaatst? En op welk platform dan? Wisten je ouders er van af? En staat die foto er nogsteeds?
Kern:
Je laat de eerste foto van de Digibordtool zien. Wat vinden de leerlingen van deze foto? Is hij grappig, vies of raar? Wat zouden je ouders er van vinden als jij zo op de foto stond? Em stel nou dat het je juf of meester was. Wat zou de directeur er dan van vinden? Laat de leerlingen zelf een goede reden bedenken waarom deze foto wel of niet zou kunnen. Misschien zitten er wel voorwaarden aan het plaatsen van deze foto (denk aan toestemming van de betrokkenen, maar ook waar de foto geplaatst wordt en wie dat dan kan zien) . Kunnen de leerlingen die voorwaarden zelf ook bedenken? En als aan een of meer van die voorwaarden voldaan wordt, kan de foto dan automatisch wel?
Bespreek ook de derde foto van de Digibordtool. Wat zouden de leerlingen met deze foto doen? Bespreek daarna met de klas waarom het zo belangrijk is om hier over na te denken vóór je een foto plaatst. Misschien komen ze aan de hand van de voorgaande oefening zelf wel met heel goede redenen als: Je weet niet wie in de toekomst misschien óók wel een contactpersoon is en daarom deze foto kan zien, maar de allerbelangrijkste reden is misschien wel: What goes on the internet, stays on the internet.
Begeleide inoefening:
Push via het Cool portaal de Leerlingtool naar de Chromebooks van de leerlingen en laat ze in tweetallen de foto’s bespreken. Wat doen ze? Post, of Delete?
Afsluiting:
Bespreek de uitkomsten met de klas. Waren ze het snel met elkaar eens? Konden ze elkaar overtuigen?