Over deze module
In deze module leren leerlingen de verschillen en overeenkomsten tussen pesten en cyberpesten en wordt de situatie in de klas blootgelegd.
Let op:
Voor aanvang van deze module moet het PIT in de digibordtool en de leerlingtool lijsten leegmaken. Neem dus altijd van te voren contact op zodat dit ingepland kan worden.
Benodigdheden
Digibord met Digibordtool
Leerlingchromebooks met Leerlingtool
Lesverloop
Introductie:
Vraag in de klas of de leerlingen kunnen vertellen wat cyberpesten is en stel ook de vraag wat dan het verschil is met ‘gewoon’ pesten.
Kern:
Open de digibordtool en laat het filmpje zien. Hierin wordt uitgelegd wat cyberpesten inhoud, wat de verschillen en overeenkomsten met ‘gewoon’ pesten zijn en wat je kunt doen als je ziet dat er iemand gepest wordt.
Het grootste verschil tussen cyberpesten en ‘gewoon’ pesten is dat cyberpesten nooit meer ophoudt. het gaat dag en nacht door en ook in de weekenden en vakanties is het slachtoffer niet veilig. Waar bij ‘gewoon’ pesten de voordeur van je huis een barriere is waar de pesters geen invloed meer op je kunnen hebben, is het bij cyberpesten mogelijk dat de pesters nog doorgaan met pesten terwijl het slachtoffer in de armen van moeder aan het uithuilen is en de telefoon blijft plingelen. Dus zelfs dáár is het al niet meer veilig.
Bespreek het filmpje na met de klas.
Begeleide inoefening:
Laat op de Digibordtool zien dat de leerlingen 3 vragen gaan invullen. Vertel dat je graag wilt dat ze deze vragen eerlijk invullen. De resultaten komen later op het digibord, maar zonder dat er namen bij staan.
Push nu via het Cool portaal de Leerlingtool naar de Chromebooks van de leerlingen en laat de leerlingen de vragenlijst invullen. Wanneer iedereen dat gedaan heeft, kunnen de schermen van de leerlingen weer geblokkeerd worden.
Klik nu op de Resultaten knop in de Digibordtool. De resultaten van de vragen komen nu in 3 grafieken in beeld. Bespreek dit met de klas.
Afsluiting:
Herhaal tot slot wat leerlingen kunnen doen als ze gepest worden of zien dat een ander gepest wordt. Belangrijk hierin is dat het pesten niet op zal houden als er niets gedaan wordt. Schakel dus altijd hulp in, het liefst van iemand die boven de groep staat waarin het pesten gebeurt. Dat kunnen je ouders zijn, maar ook de leerkracht of de voetbaltrainer.