Over deze module
In deze module bespreek je met de klas wat ze kunnen doen als het mis gaat op social media. Bij voorbeeld met cyberpesten of het plaatsen van foto’s.
Benodigdheden
Digibord met Digibordtool
Chromebooks leerlingen met Leerlingtool
Lesverloop
Introductie:
Bespreek met de leerlingen dat het ook wel eens mis kan gaan. Misschien is dat al eens gebeurd, misschien gaat dat in de toekomst nog wel eens gebeuren. Je kunt vragen of iemand in de klas wil vertellen over een voorval uit het verleden, of je kunt ze in fictieve situaties laten benoemen wat er fout zou kunnen gaan. Spreekt voor zich dat dit een heel gevoelig onderwerp kan zijn en dat er alleen maar iets verteld mag worden als de betrokkenen zich daar prettig en veilig bij voelen.
Kern:
Laat de kinderen benoemen/herhalen wat cyberpesten is. Weten ze ook (nog) wat het verschil is tussen cyberpesten en ‘gewoon’ pesten?
Laat het eerste filmpje zien van de Digibordtool. Hierin vertellen jongeren over wat hen overkomen is, wat dat met ze deed en hoe ze er zelf mee omgingen. Bespreek dit filmpje vervolgens na met de leerlingen.
Benoem vervolgens dat het natuurlijk niet altijd gericht pesten hoeft te zijn. Het kan ook zijn dat een vreemde vervelende opmerkingen plaatstonder jouw posts. Refereer hier eventueel naar de module Trol of LOL als die al gedaan is in de klas. Kunnen de leerlingen (nog) omschrijven wat het verschil is tussen een pester en een trol? In het tweede filmpje op de Digibordtool wordt besproken hoe je om kunt gaan met vervelende reacties onder bijvoorbeeld YouTubefilmpjes en hoe je ze kunt voorkomen voor de toekomst. Speel deze ook af op het digibord en bespreek hem na.
Begeleide inoefening:
Hoe voorzichtig je ook bent, het kan natuurlijk altijd alsnog mis gaan. Vaak is dat ook helemaal niet jouw eigen schuld. Toch schamen veel mensen zich er een beetje voor, waardoor ze geen hulp inschakelen en het maar door blijft gaan.
Vertel de leerlingen dat ze gaan oefenene met een techniek die je kan helpen weer rustig te worden als je heel verdrietig bent of als je heel erg geschrokken bent. Laat door middel van het voorbeeld in de Digibordtool de leerlingen zien hoe ze hun handen kunnen vouwen voor de ‘Vlinderknuffel’ en help de leerlingen die het niet voor elkaar krijgen.
Vervolgens leggen de leerlingen de vlinder op hun eigen borst. Laat ze zien dat een normale vlinder met 2 vleugels tegelijk fladdert, maar dat deze vlinder het om en om doet. Links-rechts-links-rechts…
Dit is in weze een vorm van EMDR, want ook gebruikt wordt voor traumaverwerking. Door de afwisselingen van links en rechts kunnen trauma’s sneller verwerkt worden. Laat de leerlingen dit een tijdje oefenen. Intussen kun je vertellen dat dit natuurlijk ook voor ándere dingen dan Social Media gebruikt kan worden.
Stuur vervolgens via het Cool-portaal de Leerlingtool naar de leerlingen. Vertel dat ze hier de Vlinderknuffel nog een keer kunnen zien, maar ook 3 filmpjes. Dit zijn gewoon grappige filmpjes met dieren. Door filmpjes als dit te kijken terwijl de leerlingen de Vlinderknuffel doen, kunnen ze hun gedachten snel weer verzetten. Doel daarbij is dat ze daarna zonder nog vol in de emotie te zitten kunnen vertellen wat hun overkomen is en hulp kunnen inschakelen.
Afsluiting:
Bespreek met de klas dat ze altijd naar hulp moeten zoeken bij iemand die zelf niet binnen de groep hoort. Hup zoeken bij een klasgenoot, zorgt er vaak voor dat de klasgenoot ook in de problemen betrokken wordt en lost uiteindelijk niets op. Speelt he tin de klas, dan kunnen ze natuurlijk het beste naar de leerkracht of hun ouders gaan. Speelt het bij voetbaltraining, dan bij de trainer of hun ouders. Iemand die bóven de groep staat, kan er immers beter wat aan doen.
Daarnaast zijn er instanties waar ze altijd hun verhaal kwijt kunnen als ze het gevoel hebben dat nergens anders te kunnen. Verwijs daarvoor naar de Digibordtool en de onderste plaatjes op de pagina waar links naar Pestweb en de Kindertelefoon staan.