Over deze module
In deze module maken leerlingen kennis met de mogelijke gevolgen van het delen van beeldmateriaal.
Benodigdheden
Digibord met Digibordtool
Leerlingchromebooks met Leerlingtool
Lesverloop
Introductie:
Vraag in de klas of de leerlingen wel eens beelden met anderen delen. Vraag daarna door wát er dan gedeeld wordt, en met wie.
Kern:
Open de digibordtool en laat het eerste filmpje zien. Wat vinden de leerlingen hiervan? Er vanuit gaande dat dit jouw kat is, kun je een filmpje als dit in een groepsapp van (bijvoorbeeld de klas of een groepje vrienden) delen?
Herhaal dit ook met het 2e filmpje van de digibordtool. Wat zijn de voors en de tegens om dit filmpje te delen? Zou het in de ene situatie wel kunnen en de andere niet? Of in de ene groep wel en in de andere niet? Welke voorwaarden hangen er dan aan?
Laat daarna het 3e filmpje zien. In dit filmpje is te zien hoe mensen ruzie hebben op straat en zelfs een gevecht (proberen) te starten. Je weet niet wat er daarvoor al gebeurt is en je zien ook niet hoe het opgelost wordt. Situaties als dit worden tegenwoordig op straat vaak gefilmd. Met welk doel doen we dat eigenlijk? Wat zouden de leerlingen met dit filmpje doen als ze het zelf gefilmd hadden? En wat zegt het over de filmer en over de deler dat we dit filmpje nu openbaar op YouYube hebben kunnen vinden? Eventueel kun je, als de klas daaraan toe is, uitleggen dat in de hersenontwikkeling van kinderen in de puberteit de ontwikkeling van de pre-frontale kwab achterblijft en pas later ontwikkelt. En laat dat nou net het hersengedeelte zijn dat je helpt jezelf in te houden! Je kunt goed genoeg nadenken om een plan te bedenken, maar de gevolgen overzien lukt daardoor vaak nog niet. En dan heb je het al gedaan voor je er erg in hebt. Het is dus heel natuurlijk dat pubers (en ook leerlingen in groep 7/8) impulsief handelen en niet goed over de mogelijke gevolgen nadenken. Dat praat het alleen niet goed als je over een grens gaat. Door je er bewust van te zijn dat je soms eerst even na moet denken voor je iets doet, kun je je hersenen daar ook in trainen en zo voorlopen op je leeftijdsgenoten!
Begeleide inoefening:
Laat op de Digibordtool het 4e filmpje zien. In dit filmpje is te zien hoe een jonge vrouw zo dronken is geworden op een feestje of BBQ dat ze vvlak voor het filmen gestart is, is gevallen en de slappe lach heeft gekregen. Laat de leerlingen nadenken over wat ze met dit filmpje zouden doen als zij dit zelf gefilmd hadden.
Push nu via het Cool portaal de Leerlingtool naar de Chromebooks van de leerlingen en laat ze de muziekvideo (koptelefoons!) van Meau zelf bekijken.
Afsluiting:
Herhaal tot slot waarom het belangrijk is om eerst na te denken voor je iets deelt. Je kunt een ander er veel kwaad mee doen, ook al lijkt het op dat moment heel grappig. Jezelf kun je er ook kwaad mee doen, want als jij het verkeerde deelt, zegt dat misschien wel meer over jou, dan over de mensen die op de gedeelde viadeo of foto staan!
Eventueel kun je de laatste video van de digibordtool nog laten zien.